Home > Nieuws & Agenda > Nieuwsarchief > 2012 > Aardwetenschappers gaan Mars-expeditie nabootsen
29-03-2012

Aardwetenschappers gaan Mars-expeditie nabootsen

Een internationaal team onderzoekers van gaat 27 april tot 1 mei 2012 een Mars-expeditie nabootsen in een grot in Oostenrijk. Bij het experiment zijn een hoogleraar en twee onderzoekers betrokken van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het idee achter het experiment is dat leven in grotten op Mars zou kunnen voortbestaan, als er ooit leven op Mars is geweest. Tijdens de proef wordt de meest geavanceerde versie van het de Aouda.X spacesuit simulator gebruikt en zullen geofysische proeven worden gedaan. Ook wordt er gekeken naar hoe leven zich gedraagt in extreme omstandigheden. De vijfdaagse veldproef "Dachstein 2012 Mars Analog Field Test" wordt gecoördineerd door het Austrian Space Forum.

Vanuit de VU zijn Bernard Foing (bijzonder hoogleraar Planetary Sciences) en PhD-onderzoekers Luisa Rodrigues en Rai Balwant van de afdeling Petrology betrokken bij het project. Rodriguez werkt momenteel aan haar proefschrift “Microbial communities in Earth-Moon-Mars extreme environments: effects of minerals, organics and physical-chemical conditions”. Hiermee zal ze zowel aan de Vrije Universiteit Amsterdam als aan de University of Aveiro promoveren. Zij zal vooral kijken hoe minimale hoeveelheden bacteriën in de lucht kunnen worden ‘gevangen’ zonder vervuiling van buitenaf en kijken hoe bacteriën in ijs en smeltwater bewaard blijven. Rai Balwant zal zich meer richten op communicatie en samenwerking tussen teamleden onderling en tussen teamleden en onbemande verkenningsvoertuigen. Hij zal daarbij voortbouwen op ervaringen uit eerdere Mars-simulaties in Utah, waar eerder VU aardwetenschappen studenten aan deelnamen.

De onderzoekers zullen tijdens de veldproef een blog bijhouden over hun ervaringen op: