Home > Nieuws & Agenda > Nieuwsarchief > 2012 > Honours studenten op zoek naar ‘Tree of Life’ in Normandië
08-03-2012

Honours studenten op zoek naar ‘Tree of Life’ in Normandië

Een groep studenten van drie verschillende universiteiten, waaronder de VU, gaan deze zomer gezamenlijk op pad in het kader van de Honours cursus geobiologie: ‘Crises in Biology’.

Snorkelend kijken naar vissen, krabben, begroeide rotsen en meterslange wieren bedekt met schelpdieren; op rotsen zoeken naar zeesterren, zakpijpen, garnalen in poeltjes, en dan ook nog op het strand zoeken naar meer dan 100 miljoen jaar oude schelpen? Het kan allemaal in Normandië! De Normandische kust is bij uitstek geschikt om de diversiteit van het mariene milieu te bestuderen, terwijl in de heuvels van het achterland gesteenten uit een diverse perioden van de  geologische geschiedenis te vinden zijn. Een groep studenten uit het Honours College van de Universiteit Leiden, en uit de Honours programma’s van de Geologie opleidingen van Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam gaan deze zomer gezamenlijk op pad in het kader van de Honours cursus geobiologie: ‘Crises in Biology’.

De universiteiten bieden het Honours programma speciaal aan om verbreding en verdieping van stof aan te kunnen bieden aan de excellente studenten die het normale BSc onderwijs op hun sloffen doen: in de loop van de Bachelor studie kan dan 30 ec extra besteed worden aan een programma met speciaal ontworpen extra uitdagend onderwijs.

Een honours cursus waar studenten van drie verschillende universiteiten mee doen is nieuw. De cursus ‘Crises in Biology’ bestaat uit een voorbereiding in Nederland in de maand juni, wanneer de studenten kennis kunnen maken met biologische crises in de loop van de geologische geschiedenis. In de cursus zal door een groep wetenschappelijke onderzoekers van de universiteiten van Leiden, Utrecht en Amsterdam (VU en de UvA) en het NCB-Naturalis onderwerpen behandeld worden over het ontstaan van het leven, de ‘Cambrische Explosie’: de snelle toename in biodiversiteit aan het begin van het Paleozoicum, en de aanpassing aan het leven op het land van de geleedpotigen.

In augustus volgt dan een ‘Summerschool’van twee weken. In de eerste week kijken we onder de begeleiding van een groep mariene biologen naar de biodiversiteit van het leven in het mariene milieu: langs de kust van Normandië kunnen we kennismaken met vrijwel de complete ‘Tree of Life’. De groep krijgt als basis in Normandië het nieuwe mariene laboratorium van het Centre Régional d’Études Côtières, van de Universiteit van Caen in Luc-sur-Mer. In de tweede week gaan we op zoek naar bewijs voor leven in de geologische geschiedenis. Normandië is daar bij uitstek geschikt voor omdat er sedimentaire gesteenten zijn uit de geschiedenis van het late Precambrium tot in het Tertiair: met fossielen van bacterie kolonies: stromatolieten, trilobieten in de Paleozoische Calimene schalies, en van grote oesters, gryphea’s in de klei van Oxford, en ammonieten in de verschillende kalk formaties.

De uitdaging van de cursus voor de studenten zal vooral ook zijn aan elkaar vanuit de verschillende disciplines uit te leggen wat de belangrijke onderwerpen zijn vanuit een biologisch en vanuit een geologisch perspectief.

De organisatoren van deze summer school zijn prof. Dr. Jan Wijbrans, de onlangs in Leiden benoemde bijzonder hoogleraar in de Geologie, dr. Rinny Kooi van het Leidse Instituut voor Biologie, en Lar van den Hoek Ostende verbonden aan NCB-Naturalis.

Meer informatie over deze unieke kans op de site van Universiteit Leiden!