Home > Nieuws & Agenda > Nieuwsarchief > 2012 > Inge van Gelder en Lucas Kleipool winnen Escherprijs 2011
12-04-2012

Inge van Gelder en Lucas Kleipool winnen Escherprijs 2011

De Escherprijs voor de beste aardwetenschappelijke scriptie gaat opnieuw naar studenten van de VU.

Inge van Gelder en Lucas Kleipool hebben de Escherprijs 2011 gekregen  voor hun masterscriptie die zij schreven aan de VU. De Escherprijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Koninklijk Nederlands Geologisch Mijnbouwkundig Genootschap (KNGMG ) voor de beste afstudeerscriptie in de Aardwetenschappen. Het doel van de prijs, vernoemd naar de Leidse Hoogleraar Algemene Geologie prof.dr. B.G. Escher, is de bevordering van innovatief onderzoek en een gedegen verslaggeving hiervan. De prijs bestaat onder meer uit een geldbedrag en een jaarlidmaatschap van het KNGMG. Vorig jaar ging de prijs ook al naar de VU. Eric Fulmer en Thomas Kruijer sleepten toen de prijs in de wacht.

Inge van GelderInge van Gelder
Inge van Gelder volgde de master Solid Earth en schreef een scriptie over ‘Lateral extrusion in the Eastern Alps: a matter of pushing or pulling?’ onder begeleiding van Ernst Willingshofer en Dimitrios Sokoutis. Ze bestudeerde de interactie tussen gebergtevorming van botsende platen en een gelijktijdige extensie dwars op de richting van de gebergtevorming. Deze situatie is vergelijkbaar met de geologische ontwikkeling van de Oost Alpen gedurende de laatste 20 miljoen jaar. Ze onderzocht deze processen aan de hand van analoge modellen, ofwel ‘zandbak’ modellen, in het Teclab. Vervolgens vergeleek ze de verkregen data met geologische gegevens die ze verzameld heeft in de Oost Alpen en recente GPS-data. Hiermee toonde ze aan hoe dergelijke krachten samengaan en welke breukbewegingen daarbij horen. Sinds haar afstuderen in augustus 2011, is Inge als PhD-onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Utrecht waar ze haar masteronderzoek verder gaat verdiepen en verbreden.

Luuk KleipoolLucas Kleipool
Lucas Kleipool studeerde eveneens Solid Earth aan de VU. Hij schreef een masterscriptie getiteld: "Seismic expression of sedimentary bodies: An example from an Urgonian carbonate platform, Gorges de la Nesque, SE France". Philippe Leonide  en John Reijmer begeleidden de scriptie. Oliemaatschappijen gebruiken seismische profielen in combinatie met boringen om geologische structuren in de ondergrond te bepalen. Met deze techniek wordt in grote lijnen de structuur in de ondergrond zichtbaar gemaakt en kan men een inschatting doen waar eventueel olie of gas zou kunnen zitten. De kleinere structuren blijven echter verborgen in de seismische profielen. Voor zijn scriptie heeft Lucas een bepaald type sedimentair systeem uit het Krijt, het Urgonian carbonaat platform, geprobeerd om te zetten naar een seismisch profiel.  Omdat dit platform volledig aan het aardoppervlak zichtbaar is, konden zowel grote als de kleine geologische structuren worden onderzocht en vertaald naar seismische signalen. Lucas doet momenteel promotieonderzoek aan de VU naar de relatie tussen breukvorming en de fysische eigenschappen van verschillende soorten carbonaat gesteentes/systemen.