Home > Nieuws & Agenda > Nieuwsarchief > 2012 > Neurowetenschappers winnen Top Paper Award
04-06-2012

Neurowetenschappers winnen Top Paper Award

Prijs voor artikel in Nature Neuroscience waarin wordt aangetoond dat jong beginnen met roken kan leiden tot aandachtsstoornissen op latere leeftijd.

Neurowetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en VUmc hebben de Top Paper Award in de Neurowetenschappen 2011 gewonnen. Ze krijgen de prijs voor een artikel in het prestigieuze vakblad Nature Neuroscience waarin wordt aangetoond dat jong beginnen met roken kan leiden tot aandachtsstoornissen op latere leeftijd. De Top Paper Award wordt toegekend door de NeuroFederatie, het netwerk van neurowetenschappers in Nederland.

De wetenschappers laten in het artikel zien dat blootstelling aan nicotine bij adolescente ratten leidt tot een verminderde aanwezigheid en functie van het eiwit metabotrope glutamaat receptor 2 (mGluR2) in de prefrontale cortex, het hersengebied dat betrokken is bij cognitieve functies als beslissingen nemen en plannen. Het eiwit voorkomt overstimulatie van zenuwcellen, hetgeen blijkbaar leidt tot verminderde aandacht. Met medicijnen konden de onderzoekers de werking van het door nicotine aangetaste eiwit weer herstellen.

Lees het het artikel Lasting synaptic changes underlie attention deficits caused by nicotine exposure during adolescence
Danielle S Counotte, Natalia A Goriounova, Ka Wan Li, Maarten Loos, Roel C van der Schors, Dustin Schetters, Anton N M Schoffelmeer, August B Smit, Huibert D Mansvelder, Tommy Pattij, & Sabine Spijker.